sunnuntai 18. joulukuuta 2016

Luukku 18: Kirjoittaminen

Jyväskylän yliopistossa opiskelijat voivat opiskella kirjoittamista musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitoksella. Risto Niemi-Pynttärille kirjoittaminen on tärkeä osa elämää. Blogi- ja lehtitekstien kirjoittamisen ohella päivät kuluvat kirjoittamisen oppiaineen ainevastaavan tehtävissä.


Millainen oppiaine kirjoittaminen on?
– Kirjoittamista kannattaa opiskella. Se on monipuolinen oppiaine, jossa on niin teoriaa kuin käytäntöäkin, Risto kertoo. Luovuus ja teoria eivät ole toisilleen vastakkaisia. Vaikka oppisisällöissä onkin yliopisto-opintojen tapaan teoreettista opetusta, pääsee niin kirjoittamistaan kuin luovuuttaankin kehittämään. – Kirjoittamisella on myös terapeuttisia ja hyvinvointia lisääviä ulottuvuuksia, Risto lisää.

Mekin haluamme päästä hyvinvoinnista osallisiksi!
– Kannattaa kokeilla vaikkapa assosiaatioharjoitusta. Sen voi tehdä aamulla ennen vuoteesta nousemista tai illalla viimeisenä juuri nukahtaessa. Kirjoita noin viiden minuutin ajan kynää kertaakaan pysäyttämättä mitä mielessäsi liikkuu, sensuroimatta itseäsi, Risto opastaa. Puoliuninen kirjoittaminen ja outoon mielikuvaan tarttuminen voivat rentouttaa ja opettaa paremmin ymmärtämään omia ajatuksia. Mikäpä sen parempaa lomapuuhaa kuin makoilla puoliunisena sängyssä ja oppia samalla hieman lisää itsestään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti