perjantai 9. joulukuuta 2016

Luukku 9: Museologia

Seuraavaksi esittelemme Mutkun oppiaineita! Oppiainesuoran avaa museologia.

Yhteiskuntamme on täynnä tarinoita, joita kerrotaan muun muassa museoissa ja muissa muistiorganisaatioissa kuten kirjastoissa ja arkistoissa. Museologian oppiaineessa paneudutaan siihen mitkä tarinat historiastamme kelpaavat kerrottaviksi ja miten niitä kerrotaan. Museologian opetus ja tutkimus keskittyvät aineelliseen ja aineettomaan kulttuuriperintöön, -prosesseihin ja niiden yhteiskunnalliseen ulottuvuuteen.

Museologian perusopinnot antavat pätevyyden toimia museoalalla, mutta opintojen myötä saa myös laajemmin työelämässä hyödyllisen katsauksen kulttuuriperintöön ja sen kautta ilmeneviin valtasuhteisiin yhteiskunnassa.
"Museot ovat valtaapitävien kokoelmia", museologian professori Janne Vilkuna toteaa.

Museologian opinnoista saatu ymmärrys kulttuuriperinnöstä ja sen rakentamisesta onkin hyödyksi työelämässä laajemminkin kuin vain museoalalla. Vilkuna näkisi mielellään tulevaisuudessa Jyväskylän yliopistossa koulutettavan muistialan ammattilaisia muuttuvaan tietoyhteiskuntaan.

Jouluiseksi museologiaan liittyväksi muistoksi Vilkuna nimeää Lounais-Hämeen joulu -lehteen kirjoittamansa artikkelin joululinnusta. Pirtin pöydän päälle ripustetun linnun lastusiivet ja -pyrstö on vuoltu yhdestä puusta.