torstai 15. joulukuuta 2016

Luukku 15: Musiikkiterapia


 Musiikkiterapian professori Jaakko Erkkilä välittää musiikkiterapian maisteriopintojen jouluterveiset tuleville mutkumaahan matkaajille:



Maisteriohjelmassamme opiskellaan musiikkiterapian teoriaa syventävällä tasolla, harjoitellaan musiikkiterapian tekemistä oikeiden asiakkaiden kanssa sekä osallistutaan ryhmämuotoisiin oma terapia- ja työnohjausprosesseihin. Toimimme yhteistyössä Music, Mind and Technology maisteriohjelman kanssa, josta musiikkiterapian opiskelijat saavat opintoja mm. musiikipsykologian ja -teknologian alueilta.

Musiikkiterapeutin opinnot ja työ soveltuvat monenlaisille persoonallisuuksille, sillä musiikkiterapeutit ovat erilaisia persoonia kuten asiakkaatkin. Luonnollisesti kiinnostus ihmiseen ja ihmisen auttamiseen sekä tietty “psykologinen silmä” ja empatiakyky ovat eduksi. Musiikkiterapeutin osaamisessa yhdistyy syvällinen musiikin, psykologian, psykiatrian ja psykoterapian alojen ymmärrys ja osaaminen.

Musiikkiterapeutit työskentelevät Suomessa esimerkiksi yksityisinä palveluntuottajina Kansaneläkelaitoksen terapeutteina tai laitoksissa ja sairaaloissa. Musiikkiterapeutit voivat työskennellä kuntoututustoiminnassa esimerkiksi vaikeavammaisten kanssa, mutta myös lasten, nuorten ja aikuisten psykiatrian kontekstissa riippuen koulutuksen tasosta.

Heittäytyminen samalle laitokselle taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen kanssa tarjoaa mahdollisuuksia monitieteiseen yhteistyöhön. Pohjimmiltaan musiikkikin on osa suurta taideperhettä. Meillä on jo pitkä yhteistyö esimerkiksi kirjallisuuden oppiaineen kanssa, erityisesti sanallistamiseen liittyvien terapeuttisiin hankkeisiin, tapahtumiin ja koulutuksiin liittyen. Lisäksi meillä on käytössä erilaisia analyysi- ja tutkimusmenetelmiä, jotka varmasti olisivat kiinnostavia myös muiden taideaineiden tutkimuksen ja käytännön näkökulmista.

Aattoa odotellessa suosittelen joulukonserteissa käymistä: Omaan jouluuni kuuluvat erottamattomalla tavalla vaimoni johtaman Voice-kuoron sekä oman Solitary Company -bändimme konsertit. Musiikin parissa kirkoissa vietetyt hetket lämmittävät selittämättömästi mieltä ja luovat yhteisyyttä. Konsertit ovat vähän sellainen paluu "vanhoihin hyviin aikoihin" myös kaiken nykyajan sälän ja kiireen keskellä.

Ei muuta kuin oikein hyvää joulun aikaa kaikille!