sunnuntai 11. joulukuuta 2016

Luukku 11: Kirjallisuus



Kirjallisuutta on opetettu Jyväskylän yliopistossa vuodesta 1958. Nelisen vuosikymmentä oppiaine oli jakautuneena kotimaiseen ja yleiseen linjaan, mutta nykyään linjaerottelua ei ole. Syventävien opintojen vaiheessa opiskelijat voivat valita myös kirjoittamisen suuntautumisvaihtoehdon, joka on ainoa laatuaan Suomessa. Monet alan opiskelijat hakeutuvatkin maisteri- ja tohtorivaiheessa Jyväskylään juuri kirjoittamisen ja siihen läheisesti liittyvän kokeellisuuden sekä tutkimuksen nykykirjallisuus- ja nykykulttuuripainotusten takia.

Myös opinnoissa korostuvat nykykirjallisuus ja -kulttuuri, unohtamatta kirjallisuuden historiaa, tyylikausia ja lajeja. Opintojen aikana perehdytään myös tekstien ja kirjallisuuden poliittisuuteen sekä kirjallisuuden ja yhteiskunnan välisiin yhteyksiin. Pyrkimyksenä on saavuttaa vahva tietämys kirjallisuuden perinteistä sekä kirjallisuustieteen teorioista ja menetelmistä. Opinnoissa otetaan huomioon myös kirjallisuuden lähialueet, kuten visuaalinen, auditiivinen ja audiovisuaalinen kulttuuri. Kirjoittamisen suuntautumisvaihtoehdon opinnoissa kohtaavat luova kirjoittaminen, kirjoittamisen pedagogia ja tutkimus.

Oppiaineen hiljattaiset väitöstutkimukset kytkeytyvät muun muassa postkoloniaalisuuteen ja transnationaalisuuteen. Monia meneillään olevia hankkeita yhdistää kiinnostus affekteihin, uusmateriaalisuuteen ja posthumanistiseen teoriaan sekä niiden yhdistelmiin. Teatteria, elokuvaa ja sarjakuvaa tarkastellaan yhtäältä kokeellisuuden, (inter)mediaalisuuden ja narratologian, toisaalta sukupuoli- ja seksuaalisuusteorioiden näkökulmista. Lajien ja tekijyyden suhdetta valtaan tutkitaan kirjallisuushistoriallisessa ja -institutionaalisessa kehyksessä.

Jyväskylälle on tunnusomaista vireä kirjallinen elämä myös yliopiston ulkopuolella; monet maan johtavista kirjailijoista ja kustannustoimittajista ovat oppiaineen alumneja.

(Esittely on tiivistelmä kirjallisuuden professorien Sanna Karkulehdon ja Mikko Keskisen Kirjallisuudentutkimuksen aikakauslehti Avaimessa julkaistusta Jyväskylän kirjallisuuden oppiaineen esittelystä vuodelta 2016.)