lauantai 10. joulukuuta 2016

Luukku 10: Musiikkitiede



Musiikkitiede tutkii ja haluaa ymmärtää sekä musiikkia soivana ilmiönä että ihmistä musiikin tekijänä ja kokijana. Jyväskylässä musiikkitieteen vahvana painotuksena on jo pitkään ollut musiikkipsykologian ja kognitiotieteiden näkökulmat, joiden puitteissa musiikkia ja sen vaikutuksia mm. tunteisiin, liikkumiseen ja erilaisiin arkipäivän kokemuksiin on tutkittu monitieteisesti.

Emotieteenä musiikkitieteellä on tiiviit kytkökset myös musiikkipedagogiikkaan ja musiikkiterapiaan. Lisäksi laitoksellamme musiikkitieteen tutkimuksessa ja opetuksessa keskeisessä asemassa on teknologia ja sen musiikilliset ja tutkimukselliset ulottuvuudet. Oppiaineessamme opiskellaan psykologian ja teknologian lisäksi myös musiikin teoriaa ja historiaa, sekä pohditaan musiikin merkityksiä ja musiikillisia kokemuksia niin yksilötasolla kuin erilaisissa sosiokulttuurisissa viitekehyksissäkin.

Musiikkitiedettä opiskelevat ovat yleensä kaikin puolin kiinnostuneita musiikista, ja useimmiten heiltä löytyy monipuolista soitto- tai laulutaustaa. Musiikkitieteilijä valmistuu kulttuurialan moniosaajaksi, joka tyypillisesti työskentelee mitä mielenkiintoisimmissa työtehtävissä erilaisissa musiikki-, kulttuuri- ja tutkimusorganisaatioissa