lauantai 17. joulukuuta 2016

Luukku 17: Pelitutkimus

Pelien opetus ja opiskelu on kuluneina vuosina noussut pikkuhiljaa merkittävämmäksi alaksi, ja myös Jyväskylän yliopistossa pelejä voi opiskella pelit ja pelillisyys -kokonaisuudesta käsin. Tutkijatohtori Jonne Arjoranta tutkii pelejä, ja on pitänyt joitain opintokokonaisuuden kursseistakin. Pelien tekemistä voi opiskella IT-tiedekunnassa, mutta pelit ja pelillisyys -kokonaisuuden kurssit ovat hyödyllisiä muillekin kuin pelien suunnittelusta kiinnostuneille.  Esimerkiksi journalistiikkaa tai jotain taiteellista alaa opiskelevalle tällainen mediatuntemus voisi olla todella hyödyllistä, eikä tästä tietenkään tarvitse kaikkia kursseja ottaa, Jonne vinkkaa.

Jonne on itse alkujaan filosofian puolelta taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen alle siirtynyt  pelien ja pelejä tuntevan henkilökunnan perässä.  Nyt näistä kursseista on tehty tällainen kokonaisuus, että opiskelijoiden on helpompi suunnitella opintojaan ja yhdistää toisiinsa liittyviä kursseja, mutta vielä kymmenen vuotta sitten tätä olisi ollut ehkä haastava opettaa, vaikka toki silloinkin oli mediatutkimusta. Mutta itse pelitutkimus oli aika lapsenkengissä, Jonne kertaa.


Pelit ovat Jonnelle paitsi työ, myös harrastus.  Meillä on kursseilla kuitenkin säännöllisesti sellaisiakin ihmisiä mukana, jotka eivät vapaa-aikanaan pelaa. Peliharrastus voi auttaa opinnoissa, mutta toisaalta juuri näiden meidän eri kurssien, kuten Pelien tuntemus -kurssin, kautta voi myös ihan tutustua peleihin ja pelaamiseen, Jonne miettii. Joululomalle hän vinkkaa yhdessä pelattavan Tower Fall Ascension -pelin (http://www.towerfall-game.com/).  Me tuhosimme kerran yhden ohjaimen tätä pelatessamme, mutta se kertoo ehkä enemmän meidän pelityylistä kuin itse pelistä, Jonne naurahtaa.