tiistai 13. joulukuuta 2016

Luukku 13: Nykykulttuuri ja digitaalinen kulttuuri

Nykykulttuuri ja digitaalinen kulttuuri ovat Jyväskylän yliopistossa olleet maisterivaiheen opiskelijoille opiskeltavissa pääaineena. Tällä hetkellä nykykulttuuria voi opiskella uudessa Mutkussa kulttuuriympäristön maisteriohjelmassa.

Mitä nykykulttuurissa opiskellaan? Oppiaineen pääedustaja Raine Koskimaa valottaa sisältöjä:  Painopisteinä ovat kulttuurin valtarakenteet ja kulttuurituotteiden tarkastelu eri diskurssien näkökulmasta. Lisäksi kulttuurin merkitys arkielämässä on sellainen paljon puhuttu teema, puhutaan usein voimaannuttamisesta, joka tähän liittyy läheisesti, Raine summaa. Nykykulttuurin tutkimuskeskuksella tehdäänkin tällä hetkellä monenlaista tutkimusta, esimerkiksi scifin ja fantasian tutkimusta, pelitutkimusta, ja populismin ja transmediaalisuuden tutkimusta.

Jyväskylässä opiskelijoilla on hieno mahdollisuus lukea nykykulttuuria maisteriohjelmassa. Oppiaineeseen kannattaa tutustua myös avoimien kurssien kautta:  Meidän oppitarjonnassa on paljon avoimia kursseja, joita suosittelen ihan kaikille uusille mutkulaisille, miksei muillekin. Monien kurssiemme oppisisällöt liittyvät todella kiinteästi tämän päivän maailmaan ja meneillään oleviin asioihin ja ovat merkittäviä myös työelämän kannalta, Raine pohtii.

Kun työ liittyy nykykulttuuriin ja sen tuotteisiin, voisi ajatella, että vapaa-aikana niistä tahtoo pysyä erossa. Raine kuitenkin haaveilee siitä, että ehtisi joululomalla pelailla. Perinteisemmätkin mediat, kuten kirjat, kuitenkin houkuttavat. - Aion lukea kyllä joululomalla, jos saan pukilta kirjoja lahjaksi! Lisäksi meidän jouluperinteisiin kuuluu palapelin kokoaminen. 1000 tai 1500 palaa, katsotaan, Raine pohdiskelee. – Voisin kuitenkin suositella Knalli ja sateenvarjo -kuunnelmasarjasta "Joulun ihme" -nimisen jakson kuuntelemista kaikille jouluna, Raine vinkkaa.