tiistai 20. joulukuuta 2016

Luukku 20: Hungarologia


Hungarologia on unkarin kieleen ja kulttuuriin liittyvä tutkimuksen ja opetuksen oppiaine, jota Jyväskylän yliopistossa voi opiskella tohtoriopinnoissa. Tuomo Lahdelma on aikoinaan suomen kielen opintojen kautta päätynyt lukemaan sukukieliä, muun muassa unkaria.  Olin sitten Unkarissa kesäkurssilla ja heti valmistuttuani lähdin Unkariin puolen vuoden stipendillä, oppiainetta Jyväskylän yliopistossa vetävä Tuomo muistelee.

Nykyään unkarin kieltä voi opiskella kielikeskuksessa. Kielen lisäksi Tuomo on tuonut Unkarista roppakaupalla kulttuuria Suomeen, muun muassa unkarilaisen vaimon muodossa.  Yhäkin ruokailemme monen kymmenen vuoden jälkeen unkarilaisittain. Maistuu! Tuomo nauraa. 

Joulua Unkarissa juhlitaan katolisen perinteen mukaisesti.  Siellä he ihmettelevät vähän, kun me aloitamme joulun juhlinnan jo adventtiaikana. Heille aattokin on odotusta, silloin paastotaan lihasta, ja syödään perinteisesti kalaa ja munia. Vasta joulupäivänä, kun juhlitaan syntynyttä Jeesusta, syödään taas lihaa, Tuomo kertoo. Suomalaisesta aatosta unkarilainen poikkeaa myös siten, että joulupukki ei vieraile silloin kodeissa. Vaikka lahjoja löytyy kuusen alta aattonakin, perinteen mukaisesti Mikulás-piispa on vieraillut kodeissa jo joulukuun kuudentena.

Boldog karácsonyt!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti